FAMILIEOPSTELLINGEN

 

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in het systeem waarin je je bevindt. Het geeft inzicht in jouw eigen plek binnen dat systeem en je verhouding met anderen binnen dat systeem. Het laat je zien waar belemmeringen liggen en waarom je bijvoorbeeld steeds vervalt in bepaalde gedragspatronen die je belemmeren in je ontwikkeling en groei.

We leven allemaal in systemen zoals onze familie, werk, vrienden. De oorsprong van onze gedragingen, onze onbewuste overtuigingen en patronen bevindt zich in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Deze overtuigingen en patronen hebben we vaak uit loyaliteit meegenomen en kunnen je behoorlijk in de weg staan in bijvoorbeeld een relatie of werk. Met familieopstellingen, een onderdeel van de methodiek systemisch werken, kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken.

 

Een opstelling geeft veel inzicht in waar problemen vandaan komen. Hierbij kunt je denken aan gedragsproblemen, opvoedproblemen, scheiding, angst. Een opstelling kan doormiddel van representanten inzicht geven hoe ingrijpende gebeurtenissen uit vorige generaties door kunnen werken in je eigen leven. Vastgeroeste patronen en verhoudingen kunnen weer in beweging worden gebracht. Doorgaans komt er dan een opening naar meer acceptatie, ruimte, vrijheid en nieuwe toekomstmogelijkheden. Opstellingen brengen iets wezenlijks aan het licht, waarbij meningen en oordelen achterwege blijven. Soms heeft iets alleen maar erkenning nodig, waardoor je in de opstelling kan zien dat dat al als een opluchting wordt ervaren.

 

TAFELOPSTELLING

In het systemisch werk wordt veel gebruik gemaakt van opstellingen in groepsverband. Maar als je tijdens een individuele sessie een opstelling wilt doen dan kun je kiezen voor een tafelopstelling. Een tafelopstelling kun je voor meerdere vraagstukken inzetten zoals werk, zakelijke vragen maar ook relationele vragen. Dat maakt dat deze effectieve techniek inzetbaar is voor elke vorm van hulpverlening. In een tafelopstelling wordt er gebruik gemaakt van poppetjes. Deze poppetjes representeren bijvoorbeeld de familie van herkomst. Nadat de client de poppetjes heeft opgesteld wordt er samen gekeken hoe de poppetjes ten opzichte van elkaar staan maar ook in welke houding ze zijn neer gezet. Elk detail wil wat zeggen. Zo worden de onderlinge relaties zichtbaar. Hiermee kan de therapeut aan het werk. Vaak wordt ook duidelijk in welke richting een oplossing gevonden kan worden.

Met een opstelling wordt zichtbaar wat de onbewuste verstrikkingen en patronen zijn in de familie, organisatie of het individu.