Life&Wellness Coaching - FAMILIEOPSTELLINGEN
Life&Wellness Coaching -

Familieopstellingen
 
Een opstelling geeft veel inzicht in waar problemen vandaan komen.
U kunt hierbij denken aan, gedragsproblemen, opvoedingsproblemen, scheiding, angst enz.
Zowel voor ouders als voor kinderen geeft een opstelling ook veel inzicht in waar de oplossing ligt.
 
 
 
Voor ouders en iedereen die geintresseerd is in familieopstellingen met kinderen, raad ik het boek van Ingrid Dykstra aan:
Ingrid Dykstra; Familieopstellingen met kinderen en jongeren.
 
Hierin wordt duidelijk hoe krachtig en oplossend familieopstellingen kunnen werken, en hoe dit in zijn werk gaat.
Ik ben nog iedere keer weer onder de indruk van de uitwerking van een opstelling, iets dat ik in het nieuwe jaar graag zou willen delen!
 
                            
 
 
 
 Familieopstellingen
 
Familieopstellingen is een snelle en zeer krachtige methode om ons te helpen met helen. Wie een opstelling beleeft, ervaart deze veelal als zeer liefdevol, krachtig en helend.
Tijdens een opstelling kan aan het licht komen hoe ingrijpende gebeurtenissen uit vorige generaties door kunnen werken in je eigen leven. Vastgeroeste patronen en verhoudingen kunnen weer in beweging worden gebracht. Doorgaans komt er dan een opening naar meer acceptatie, ruimte, vrijheid en nieuwe toekomstmogelijkheden. Opstellingen brengen iets wezenlijks aan het licht, waarbij meningen en oordelen achterwege blijven. Soms heeft iets alleen maar erkenning nodig, waardoor je in de opstelling kan zien dat dát al als een opluchting ervaren wordt.
Als er één persoon uit de familie een opstelling doet, kan er al ordening komen in het hele systeem, waardoor de liefde weer kan gaan stromen.
 
 
Soms doen we opstellingen Blind
 
Uit ervaring weten we nu, als we de opstellingen blind doen, dat we op deze wijze heel zuiver kunnen werken. Alleen de persoon met een vraag en de begeleider weten waar het over gaat en spreken af wie of wat er met welk nummer opgesteld gaat worden. De representanten hebben dus een nummer en weten zo totaal niets, niet wie of wat zij vertegenwoordigen en ook niet waar het over gaat. Dat maakt dat zij nóg dieper moeten gaan om gevoelens te verwoorden van wie of wat zij representeren en ze hebben geen mogelijkheid om te interpreteren.
 
 
Hoe gaat dat een opstelling?
 
De deelnemer (vraagsteller) kiest uit de groep een aantal representanten (plaatsvervangers) voor leden van zijn familie en iemand voor zichzelf. Vervolgens zet de deelnemer deze genummerde representanten intuïtief in de ruimte. Zij worden drager van de energieën en gevoelens van de personen die ze vertegenwoordigen. Ook worden de onderlinge relaties zichtbaar. Hiermee kan de begeleider aan het werk. Vaak wordt dan ook duidelijk in welke richting een oplossing gevonden kan worden. De deelnemer zit zelf aan de kant en kijkt naar zijn eigen opstelling.
Het kan zeer verrijkend zijn om representant te zijn in een opstelling voor iemand anders. Met grote regelmaat gebeurt het dat er ook duidelijkheid kan komen met betrekking tot je eigen vraagstukken. 
Voordat je zelf een opstelling kan doen, moet je eerst representant geweest zijn in een opstelling van een ander. Zo kun je beter begrijpen wat het inhoudt en weet je wat het betekent als iemand in jouw opstelling representeert. Bovendien is dan geven en nemen in balans.
 
 
In een Familieopstelling gaat het alleen om feitelijke gebeurtenissen
 
Zoals:
  • vroegtijdig overlijden van een ouder;
  • verstoten van een familielid;
  • echtscheiding;
  • tragische ongelukken;
  • oorlog en geweld;
  • sexueel misbruik;
  • ziekte;
  • psychose/schizofrenie in de familie;
  • autisme.
 
Deze benadering is ook zeer geschikt voor ouders die kinderen hebben met lichamelijke of psychische problemen.
 
 

 
Locatie:
 
Praktijk Sjoerdje van de Manacker
Steenstraat 24
8301 XN in Emmeloord
Tel: 06-36096554
 
Paramedisch Centrum
Kruizemunt 3
7892 AE
Klazienaveen
Tel: 06-36096554
 
 
 
 
 
Uren:
 
 
Ma. t/m vrij. 9.00 - 17.00
 
Za.: 10.00 – 17.00
 
Zo.: Gesloten
 
 
 
Algemene voorwaarden MapQuest Kaarten/routebeschrijvingen dienen alleen ter informatie. Alle risico is voor de gebruiker. MapQuest, Vistaprint en hun leveranciers zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud, kwaliteit van de wegen, snelheid of gebruikersvriendelijkheid.